maanantai 19. elokuuta 2013

Préparation

Miten valmistautua ekaan kertaan? Ensimmäinen tanssitunti ikinä - se on iso asia, olipa sitten kyseessä pieni balleriinan alku tai jo aikuisikään ehtinyt uskalikko.

Gelsey Kirkland oppilaidensa kanssa

Asia on ajankohtainen joka syksy sadoille uusille harrastajille, ja minulla on ollut kunnia seurata noita aloittelijoiden ensiaskelia jo parinkymmenen vuoden ajan. Voin vilpittömästi sanoa, että aina se on yhtä palkitsevaa! Etenkin ne ensimmäiset aikuisbalettitunnit ovat joka kerta ihan älyttömän jännittäviä (kyllä, myös opettajalle) ja samalla niissä on valtava määrä pakahduttavaa riemua.

Ne ensi hetket, kun aikuisoppilaat tulevat sisään, kenellä mikäkin motiivi taustallaan, joku heistä ehkä hieman rehvakkaana, mutta suurin osa arkana ja jopa jotenkin anteeksipyytelevänä... Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana on voitettava heidän luottamuksensa ja samalla murrettava jää. On saatava heidät uskomaan itseensä ja ennen kaikkea siihen, että heillä on oikeus olla balettitunnilla - ilman että siinä on mitään kummallista tai että sitä pitäisi jotenkin selitellä tai puolustella.

"I Love Lucy", Lucille Ball ja Mary Wickes

Sitten alkaa uskomaton muodonmuutos. Se tulee joka kerta, ja se tulee sellaisella voimalla, ettei sellaista osaa edes kuvitella. Tunnissa arkuus ja anteeksipyytely vaihtuu oman kropan haltuunotoksi. Oma keho ei ole enää tahdoton ja hallitsematon uloke, vaan se on äkkiä olemassa ja siitä saa otteen. Vaikka yhdessä tunnissa ei paljoa ehditä, joka ikinen vartalo ehtii kasvaa vähintään yhden sentin pituutta - aina!

Ja miten ihanalta tuntuu katsella heitä, kun se tiheä keskittyminen sulaa ensimmäisen kerran helpottuneeksi hymyksi. Se porukka, joka poistuu ensimmäiseltä tunniltaan, onkin ryhdikäs, vahva ja ylpeä itsestään. Joka kerta se saa opettajan nöyräksi ja joka kerta se palkitsee parhaalla mahdollisella tavalla. Ja se on vasta alkusoittoa!

Baletti kuuluu kaikille ja se on jokaisen opittavissa

Haluan kertoa tämän, koska kaikesta tuosta huolimatta se ekakertalainen ei varmasti ihan ymmärrä oman suorituksensa ainutlaatuisuutta. Haluan myös rohkaista niitä, jotka ehkä vielä empivät baletin aloittamista. Kyllä, se vaatii työtä ja heittäytymistä, mutta jokainen pystyy siihen!
Nyt seuraakin pieni vinkkilista vasta-alkajille, mutta miksei näistä olisi hyötyä muillekin:

1. Jännittäminen on ihan ok, mutta muista, että luultavasti toisia jännittää ihan yhtä paljon - ja opettajaa kaikista eniten :) Tutki koulusi nettisivuja, yleensä niistä löytyy etukäteisohjeistusta mm. tunneille pukeutumiseen ja tunneille saapumiseen. Mikäli et löydä vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin, ota rohkeasti yhteyttä kouluun ja kysy suoraan heiltä. Näin myös he huomaavat, jos tiedotuksessa onkin puutteita ja asia ehditään vielä korjaamaan.


Vartalonmyötäisestä, joustavasta tanssiasusta on monta versiota, joista jotkut ovat parempia kuin toiset. Älä piilota polvia tai nilkkoja!

2. Ensimmäisille tunneille ei tarvitse vielä hankkia tuliteriä vermeitä, vaikka se onkin ihanaa ja inspiroivaa. On kuitenkin ihan mahdollista testata ensin, onko harrastus itselleen sopiva ja mieluinen ja tehdä hankinnat vasta sitten. Balettitunnille voit mennä esim. legginseissä, vartalonmyötäisessä topissa tai paidassa ja nilkkasukissa. Paljaat jalat ovat huonot, koska jalkapohjia pitäisi pystyä liu'uttamaan lattiaa pitkin, mutta jos tavalliset sukat ovat liian liukkaat, jarrusukkia saa aikuistenkin koossa :) Joissakin kouluissa tehdään yhteistilauksia varusteista ja opettajalta saa aina viime käden ohjeistuksen toivotusta vaatetuksesta. Hiukset sidotaan aina kiinni ja varmistetaan että ne ovat pois silmiltä, ja korut kannattaa jättää suosiolla kotiin.

Pidä venyttely maltillisena ennen tunnin alkua, se on täyttä työtä lihaksille!


3. Saavu tunnille ajoissa ja varaa hieman aikaa pieneen lämmittelyyn. Näin ehdit myös fokusoida ajatuksesi tulevaan tuntiin ja karistaa arkihuolet mielestäsi. Pidä lämmittelyliikkeet kevyinä, ne ovat vain kehosi herättelyä tulevaa balettituntia varten, jossa varsinainen työ tehdään. Mahdolliset venytykset on hyvä pitää lyhytkestoisina ja rauhallisina. Sopivaa lämmittelyä on esim. olkapäiden pyörittely, selän rullaus pyöreänä alas ja ylös, nilkkojen koukistaminen ja ojentaminen, kevyet varpaille nousut ja pieni paikallaanjuoksu. Älä provosoidu, vaikka toiset tekisivätkin näyttäviä venytyksiä ennen tunnin alkua, vaan säästä lihaksiasi ja venyttele kunnolla vasta 30-45 minuuttia tunnin päätyttyä. Tällöin lihakset ovat vielä lämpimät, mutta ne ovat jo ehtineet rentoutua tunnin rasituksista.


Älä turhaan ujostele opettajaasi, hän on sinun puolellasi!


4. Pyri saamaan tunnilla tankopaikka mahdollisimman läheltä opettajaa, vaikka se tuntuisikin pelottavalta. Näet paremmin, mitä opettaja näyttää ja opettaa, mikä helpottaa oppimista. Lisäksi esim. keskilattiaharjoituksissa on salin edessä paljon enemmän tilaa tehdä, koska oppilailla on taipumus vetäytyä salin reunoille ja taakse, joten kannattaa hyödyntää vapaa tila. Opettaja on vain iloinen, jos joku rohkenee tulla eteen tai hänen lähelleen :)


Aina ei ole helppoa, mutta ei se mitään!

5. Virheitä ei kannata pelätä. Opettaja ei odota oppilailta virheettömiä suorituksia, muutenhan hänen työnsä olisi täysin turhaa. Aluksi voi olla vaikeaa muistaa sarjoja ja liikkeitä, mutta ei niitä muista välttämättä edistyneemmätkään oppilaat. Pikku hiljaa opit hahmottamaan sarjoja joko visuaalisesti tai rytmisesti, ja kun liikkeiden nimet tulevat tutummiksi, ei niiden muistaminenkaan ole enää niin vaikeaa.


Ota rennosti ja säilytä suhteellisuudentajusi :)

5. Anna itsellesi aikaa, ole kärsivällinen ja jätä asioita hautumaan. Alitajunta tekee tehtävänsä ja lihasmuisti kehittyy koko ajan, joten aika nopeasti huomaat, että asiat, jotka tuntuivat edellisellä viikolla mahdottomilta, ovatkin jo seuraavalla tunnilla helpommin lähestyttäviä. 

6. Älä vertaa itseäsi muihin. Kaikki oppivat vähän eri tavalla ja eri tahtiin, joten ole itsellesi armollinen.


Keskity omaan tekemiseesi, kuuntele omaa kehoasi ja muista antaa itsellesi tunnustusta!

7. Jos mahdollista, pyri näkemään edistyneempien oppilaiden tunteja edes vähän. Opettele katsomaan ja oppimaan muiden tekemisestä ja totuttele myös siihen, että sinua katsotaan. Näkeminen ja vaikutteiden imeminen on olennaista tanssin maailmassa - oppiminen tapahtuu yhdessä ja siinä on oltava tietynlainen katsomisen jano.


Katsomalla oppii paljon, mutta ole kohtelias, säilytä etäisyys äläkä häiritse muita!

Listaa voisi tietysti jatkaa loputtomiin, mutta jospa tästä olisi jotain iloa näin alkuun. Mikäli sinulle tulee mieleen hyviä vinkkejä, kerro ihmeessä niistä tuolla kommenttiboksissa!
Ei muuta kuin nauttikaa balettitunneistanne, olittepa sitten vasta-alkajia tai edistyneitä :)


Préparation - valmistautuminen tai käden / jalan avaus ennen varsinaista liikesarjaa. Olennaista tälle alkusoiton aikana tehtävälle valmistautumiselle on hengitys. Sisäänhengityksellä vartalo ja sen linjat pitenevät ja tanssija ikään kuin herää henkiin. Se on lupaus tulevasta ja se herättää katsojan mielenkiinnon. Tanssijalle préparation toimii 'lähtölaukauksena', jonka aikana hän valmistautuu, paitsi fyysisesti, myös mentaalisesti ja musiikillisesti / rytmisesti tulevaan suoritukseen.
3 kommenttia:

Rixu kirjoitti...

Kiitos, tämä oli hyvä lukea matkalla -ei nyt ensimmäiselle mutta toiselle balettitunnille :).

-rixu

pompula kirjoitti...

Kiitos hyvistä vinkeistä! Nyt ei ensimmäinen balettitunti jännitä ehkä ihan niin paljoa.

Hanna Renvall kirjoitti...

Ole hyvä, Pompula - kiva, jos madaltaa vähän kynnystä :) Tsemppiä ja rohkeutta, kyllä se hyvin menee!